Uitgelicht

De geboorte van een moeder

Hoe kon ik na amper 3 dagen weten wat het is om mama te zijn?

Ik voelde mij voor het eerst mama toen ik het hartje van ons kindje voor het allereerst hoorde kloppen. Ze zeggen wel eens “de geboorte van een kind, is de geboorte van een moeder”. Dat moedergevoel kwam er bij mij dus al wat eerder. Maar samen met de geboorte van mijn kind, werd bij mij ook wel een enorm verantwoordelijkheidsgevoel geboren. Een gevoel zo intens dat ik even panikeerde…

Hoe kan iemand die planten laat doodgaan en van tijd tot tijd de kat vergeet eten te geven nu voor een kind zorgen? Achteraf bekeken was die bezorgdheid ongegrond en groei je in een razend tempo in je rol als moeder. Binnen een fractie van een seconde besef je dat dit echt is… Echter nog dan die positieve zwangerschapstest en echter dan die eerste harttonen.

Even slikken en weer doorgaan… Mama zijn is echt niet niets, dat kleine hummeltje is zo afhankelijk van je, aan mij dus om hem alles te geven wat ik te geven heb.

Amper drie dagen nadat ik mama was geworden, was het toevallig ook al moederdag! Mijn vriend was zo attent om deze dag niet zomaar te laten passeren en dus kreeg ik een cadeautje en een mooi boeket om mijn ziekenhuiskamer wat op te fleuren. Aan dat boeket hing een kaartje “voor de liefste mama”. Maar hoe kon ik nu na amper 3 dagen weten wat het is om mama te zijn? En al helemaal of ik wel de liefste mama was?

Intussen, 16 maand later, weet ik dat gelukkig wel! En al moet ik mij soms kwaad maken en lieten we Nowah onlangs kennismaken met de befaamde “hoek”, ik probeer voor hem de allerliefste mama te zijn die ik kan zijn.

Waarom ik nog meer van je hou, nu je papa bent ❤️

Het is inmiddels al bijna anderhalf jaar geleden dat mijn vriend en ik ouders werden. Bij ons verliep de start wat anders dan we van tevoren hadden verwacht. We werden al meteen voor een aantal uitdagingen gesteld. We wisten dat het “wij” die we kenden drastisch zou gaan veranderen, maar hoe? Dat weet je pas eens het zover is! We waren beiden vaak moe, hadden discussies om de domste dingen en werkten iedere frustratie (hoe klein ook) op elkaar uit! Maar ondanks die Rocky start, werd Niels na de komst van ons zoontje voor mij NOG aantrekkelijker, en wel hierom:#1 Hij draagt me op handen
Hij zag mijn buik groeien, dag in, dag uit. Negen maand lang zat hij er met zijn neus bovenop en zag de zware tol die de zwangerschap van mijn lichaam eiste.
En zoals van elke goeie partner verwacht wordt: hij was bij de bevalling! En dan niet enkel zijn aanwezigheid! Hij was er echt voor me, hij hield mijn hand vast, streelde mijn rug tijdens de weeën en coachte me doorheen de bevalling. Hij zag hoe zwaar een bevalling is en wat een wonder het is om een baby geboren te zien worden. Ik voelde me zo enorm gesterkt door hem. En nu nog steeds! Al toont mijn lichaam nog steeds behoorlijk wat schade van de zwangerschap, hij draagt mij en mijn lichaam nu op handen. Misschien wordt het eens tijd dat ik mijn lichaam, inclusief striemen en flubberbuikje, ook wat liefdevoller leer omarmen! Het heeft ten slotte ons prachtige zoontje op de wereld gezet.#2 Mijn twee mannen
Ik herinner het me nog alsof het gisteren was, mijn grote, stoere, sexy man met dat ieniemienie mensje op zijn arm… Nowah die liefdevol sabbelde aan de neus van zijn papa… Te veel mooie, kleine momenten om op te noemen. En al is dat ieniemienie mensje zo klein niet meer, loopt mijn hart nog steeds over van liefde bij de aanblik van die twee samen 😍. Ik vertelde jullie al dat ik na de bevalling eorm ziek was en dat Niels meteen zijn rol als vader met glans neerzette. Hij wiegde ons zoontje en gaf ontelbaar veel lieve kusjes op zijn kruin. De trots droop (en druipt nog steeds) er vanaf! Ook nu Nowah al wat groter is blijft hij een toppapa! Hij trekt gekke bekken, maakt hem aan het schaterlachen en kruipt het ganse huis rond op handen en knieën omdat Nowah nog maar eens “paardje” wil spelen. Geen enkele moeite is hem teveel om ons zoontje gelukkig te zien. Hij is oprecht de leukste papa die ik voor onze kleine man kon wensen.

#3 Hij vind mij de beste mama ooit
Mijn vriend ziet meer van mij dan wie dan ook. Hij ziet niet enkel de vrolijke, grappige instagrammomenten, maar ook de oververmoeide mama die net een uur met een ziek kind op de arm heeft rondgelopen… De mama met spuug en snot op haar kleren… de mama met ontbrekende plukjes haar omdat zoontjelief wederom iets te uitbundig aan mijn haar heeft getrokken… De mama die vaak twijfelt aan zichzelf! Net als elke moeder heb ik twijfels. Doe ik het wel goed? Ben ik wel goed genoeg voor ons zoontje? Ben ik te streng? Of net niet streng genoeg? Moet ik meer dit of minder dat? En al zijn er geen woorden die die twijfel volledig zullen wegnemen, toch doet het zo enorm deugt wanneer je bevestiging krijgt voor je harde werk. Niels blijft herhalen dat hij mij de beste mama ooit vind! Dat ik het goed doe en dat hij trots op me is. En telkens hij me zo bewierookt, verdwijnen mijn twijfels. Dan geloof ik hem en weet ik weer: wij kunnen dit, samen!

#4 Niet bang van een vuile luier
*Niet voor gevoelige lezers, of lezers die net aan het eten zijn 😅*
Nog voor de baby geboren is heb je al de meest verschrikkelijke luier-taferelen in gedachten. En toegegeven, die eerste luiers zijn daarmee vergeleken echt een lachertje. De eerste dagen krijg je nog te maken met schattige meconiumkakjes, die netjes tussen de lijntjes van de pamper blijven… Maar dat verandert al snel! Eerst in gele, spuiterige drek (geloof me, kip-kerrie zal nooit meer hetzelfde zijn) en zodra de kleine begint aan die eerste groentenpapjes komt de ommekeer naar “echte” mensenkak. Je kan soms haast niet geloven dat dit door zo’n klein hummeltje kan worden geproduceerd! En toch draait Niels er zijn hand niet voor om om een dergelijke ravage vakkundig op te ruimen. Als een echte pro weet hij ons zoontje uit zijn vuile romper te wurmen en zijn handjes in bedwang te houden, zodat onze muren niet van een bruin (of oranje, of groen) kleurtje worden voorzien. Daarbovenop is hij ook een meesterlijk multitasker die ons zoontje kan entertainen terwijl hij Nowah’s billetjes van een laagje Bepanthol voorziet. En zo kan onze kleine vriend er weer tegenaan… Tot de volgende vuile luier althans. Het klinkt misschien gek, maar als ik hem zo zie opgaan in zijn rol als vader, dan smelt ik!

#5 Hij wil dit nog een keer met mij meemaken
Zelf nu hij weet hoe ik ben tijdens de zwangerschap (hello hormones!), zelf nu hij weet hoe anders onze relatie is geworden en zelf nu hij weet hoe zwaar en vermoeiend die eerste maanden (lees jaren) zijn. Zelf dan wil hij samen graag een tweede kindje. Tenslotte hebben we het eerste jaar overleefd. We weten hoeveel liefde zo’n kleintje in ons leven brengt, en we hebben nog voldoende liefde over om met nog een kindje te delen. Ik wil dat ook! Maar misschien toch nog heel even wachten. Al moet ik toegeven dat het idee van mijn man, op de zetel samen met onze zoon EN nog een kleintje op de arm, ervoor zorgt dat mijn hormonen toch weer een beetje beginnen op te spelen.


10 dingen die ik nooit zou doen als mama… Maar toch doe!

Al vanaf het moment dat ik een kinderwens had, had ik mezelf nogal wat voorgenomen. Toen ik uiteindelijk zwanger bleek te zijn, werden die voornemens er niet minder op, in tegendeel! Het lijstje werd alleen maar aanzienlijk langer. Maar nu mijn leven al 17 maand verrijkt wordt door mijn prachtige zoontje, betrap ik mezelf er vaak op dat ik me hier wel degelijk schuldig aan maak. Weg principes, weg voornemens! Sta mij toe om mijn top 10 aan voornemens (waar ik me niet aan kon houden) even voor jullie op te lijsten… Top 10, inderdaad! Want dit zou een oneindig verslag worden als ik ze echt allemaal met jullie zou delen 😅

#1 De baby slaapt gewoon op de babykamer. We hebben ten slotte niet voor niets uren staan twijfelen over welke kleuren nu het mooist op de muren zouden staan.

Voor mijn zwangerschap was ik van mening dat de baby meteen in zijn eigen bedje en in zijn eigen kamertje moest slapen. Want no way dat ik mijn privacy zou gaan opofferen! Tijdens de zwangerschap veranderde mijn mening al! Ik las ontelbare artikels over waarom het beter is om die eerste periode de baby bij je op de kamer te laten slapen, dus kochten we een co-sleeper! Money well spend? Not! Ons kleine hummeltje heeft er misschien welgeteld 2 halve nachten in geslapen…. De rest bracht hij bij ons in bed door. Ja lap, daar ging voornemen 1! En ik schaam me niet om toe te geven dat ik er onwijs van genoten heb om iedere nacht naar hartelust met mijn wondertje te kunnen knuffelen!

#2 Mijn kind allerlei melige bijnaampjes geven. Denk dan aan: bolletje, scheetje, spookje, prinsje,… The list goes on and on! Doe even normaal zeg! Waarom hebben we ons kind dan een naam gegeven?

“Kuch kuch” geen commentaar!
OK, toegegeven, wij gebruiken best vaak gewoon Nowah’s naam! Maar dagelijks worden de koosnaampjes Bolletje, schattigaard en zotgat meerdere malen in de mond genomen! Het is gewoon onweerstaanbaar…

#3 Als een complete nutjob tegen mijn kind praten. Inclusief het niet verstaanbare gebrabbel en de voor sommige niet te horen octaafhoogtes.

Zou het iets met zwangerschapsdementie te maken hebben? Want vanaf je dat kleine baby’tje in je armen krijgt, lijkt het alsof je alle vocabulaire plots bent verleerd! Meer dan “goegoegaga” komt er niet meer uit! Dan zullen we het maar niet over zinsbouw hebben! Kort gezegd: een deftig en intellectueel gesprek zul je mij niet horen voeren met mijn kleine man.
Ik vind het nog steeds zo’n vreemd fenomeen dat je tegen een baby plots erg kinds begint te praten, waarom? GEEN FLAUW IDEE! Nu, ik maak me nog geen zorgen… Nowah zal vast aan zijn 18e weten dat hij zijn rijbewijs voor een AUTO wil behalen, en niet voor een “TOET-TOET”, toch?

#4 Nooit naar mezelf verwijzen als “mama” en mijn partner nooit “papa” noemen… Mijn tenen krulden er steeds van op als ik een koppel elkaar mama en papa hoorde noemen! Wat is er nu mis met “schatje” of “liefje”?

Nu, ik heb het welgeteld 1 maand volgehouden om niet naar mezelf in derde persoon te verwijzen! Hier hoor je nu de ganse dag door: “Mama gaat even je pamper verversen” en “Mama is even bezig”. De zin “mama is daar” is blijkbaar mijn favoriet, want ik hoor het mezelf tientallen keren per dag zeggen! Oeps!
Gelukkig noem ik mijn vriend nog net geen “papa” als koosnaampje, maar ik vraag toch vaak: “dat gaat papa wel even doen hé?” en “wil papa even een doekje aangeven”. Zucht! Laat het dus maar een nieuw voornemen zijn om mezelf dit terug af te leren! Want “mama” moet even terug normaal gaan doen 😅

#5 Ik zou nooit een uitgebreid slaap-en eetschema meegeven als de baby eens even (lees een paar uurtjes) bij de grootouders zou zijn. Want zij hebben immers zelf ook kinderen grootgebracht en weten dus perfect hoe dat gaat toch?

En toch kan ik het niet laten om een volledig dagschema op te stellen, soms zelfs twee pagina’s, beide zijden! Shame on me! Ik wil gewoon niets aan het toeval overlaten en ervoor zorgen dat mijn kleine man niets te kort komt of te veel moet afwijken van zijn gewoontes… Diep vanbinnen denk ik steeds: chill! Komt wel goed… Ook zonder je schemaatje. Om dan als een bezetene met pen en papier aan de slag te gaan. Maar dit zal wel beteren, geef me wat tijd en ik zal vast wel leren om wat los te laten! (Nu moet ik het alleen zelf nog geloven.)

#6 Een chille mama, dat zou ik gaan worden! Ik zou niet meteen naar mijn kind toevliegen van het minste gesnik of gehuil. Even laten huilen kan geen kwaad toch? No way dat ik zo’n mafketel zou gaan worden die bij de minste kik van mijn baby zou gaan opveren om te zien wat er nou precies aan de hand is!

Maar ik ben dus zo’n mafketel!
Bij de minste melding van de babyfoon schiet ik al in paniek, om dan te ontdekken dat mijn lieftallige zoontje gewoon even zijn vinger heeft bewogen! Het is niets, rustig nu maar.. 

#7 Bumba… Ik walg bijna als ik die naam uitspreek! Wat een enge, lelijke clown. “Die komt hier niet binnen”… Ik hoor het mezelf nog zeggen. Ook educatief heeft Bumba naar mijn gevoel geen enkele toevoeging, want welk taaltje spreken ze daar nu eigenlijk? Versta me niet verkeerd, studio100 heeft zoveel goeie formats en programma’s, maar naar mijn mening hoort bumba daar helemaal niet bij.

En toch sta ik tegenwoordig op met die overenergieke clown en het liedje “Bumbabeloe, het circus komt eraan. Bumbabelie, waar is die gekke clown” gonst hier dagelijks door ons huis! Horendol kom ik er van. Maar blijkbaar vind Nowah dit dus wel degelijk leuk! Hij klapt mee, zingt en danst wanneer de begingeneriek afspeelt. En het is dan nog onze eigen schuld! We hadden “tiktak” opgenomen (zo’n programma waar ik wel helemaal achter sta!) en blijkbaar stond er nog een stukje Bumba achter. Kon ik nou weten dat het voor mijn kleine mannetje liefde op het eerste gezicht zou gaan zijn? Dan beslist je moederhart om er maar in mee te gaan, want je wil je kleine schat toch niets ontzeggen?

#8 Ik doe niet mee aan halve volksverhuizingen! Nee, ik weiger om de helft van onze inboedel mee te nemen als we eens als gezinnetje op pad gaan. Er bestaan winkels indien we iets tekort komen, en een baby kan zich best wel even bezighouden met rondkijken.

WRONG!
Je kan dus nooit genoeg mee hebben. Want die ene keer dat je de luiertas niet meeneemt, omdat je “toch maar 10 minuutjes” wegblijft, mag je je verwachten aan een ware kakexplosie (Pardon my French 😝). Of wanneer je er van overtuigd bent da je ZEKER voor bedtijd terug thuis bent? Think again, en neem toch maar een pyjama, slaapzakje en wat nog allemaal mee.
Ook is een baby snel op zijn speelgoed uitgekeken, dus pak maar wat alternatieven mee om je kleintje mee te entertainen. Hmmm…nu ik erover nadenk, wordt het niet eens tijd voor een grotere auto?

#9 Er geen probleem van maken als iemand eens iets negatief over je kind zegt. “Mijn kind, Mooi kind” was dus niet aan mij besteed. Ieder kind is uniek en speciaal op zijn eigen manier. Niemand is perfect, dus ook mijn kind zal zijn minderheden hebben, en daar zullen wij als ouders zo goed mogelijk mee omgaan en ons kind ook aanleren hoe hij van die minderheden zijn sterktes kan maken.

Maar vanaf er ook maar een negatieve klank over mijn zoontje valt, schiet ik in de verdediging! “Hij heeft wel erg veel energie he? Heb je hem al laten testen op ADHD?” en “Zou hij niet al lang moeten kunnen stappen?” waren twee van die opmerkingen waardoor mijn stoppen doorsloegen!
Sorry dat mijn kind geen kamerplantje is! En sorry dat mijn kind het te druk heeft met tandjes maken (inmiddels al 19 stuks aan 17 maand, jawel!) waardoor hij pas aan 14 maand zijn eerste stapjes wou zetten. BOOJAH! En jij nu!
Nee, even serieus! Elk kind heeft iets om trots op te zijn! Dus waarom zou je dat niet mogen benadrukken?

#10 Ik ben niet enkel mama, ik ben ook een partner, vrouw, zus, dochter, vriendin en bovenal: Mezelf! Dat een kind veel veranderingen teweeg brengt is niet meer dan normaal. En dat ik daardoor als persoon ook een transformatie zal ondergaan is een evidentie. Maar ik ga mezelf niet verliezen en al zeker niet volledig wegcijferen.

Maar net zoals iedere mama kom ik tijdens de solden thuis met 3 zakken kledij voor Nowah, en voor mezelf… Euhm… Helemaal niets! Het is nu eenmaal veel leuker om kledij voor hem te kopen, al kan mijn garderobe ook al een tijdje een opfrisbeurt gebruiken.
Ik heb al talloze maaltijden overgeslagen omdat zoontjelief besloot om al mijn aandacht op te eisen. En in plaats van even mijn Facebook te checken, Google ik “hoeveel weegt een kind van 17 maand gemiddeld” omdat ik Nowah wat te mager vind.
De keren dat ik eens zonder baby op pad ben geweest kan ik haast nog op 1 hand tellen. En zo kan ik nog wel even doorgaan!
Kortom: je geeft veel op, maar het is het allemaal zo hard waard ❤️
Maar voor mij werd het tijd om terug wat tijd voor mezelf terug te claimen. Wat me-time, weg van de dagelijkse beslommeringen. En zo is deze blog geboren 😊. Hier kan ik bepaalde dingen van mij afschrijven, om zo de volgende dag met hernieuwde energie en een frisse kijk terug het beste van mezelf te kunnen geven.

Borstvoeding, hoe ik een langvoeder werd

Al vanaf de meest prille fase van je zwangerschap word je ermee rond de oren geslagen… De vraag of je borstvoeding zal gaan geven. Er heerst zo’n grote controverse rond, en iedereen lijkt hier wel een mening over te hebben. Ik besloot om borstvoeding een kans te geven, en wonder boven wonder werkt borstvoeding voor mij en Nowah. Ik ben daar heel dankbaar voor, maar het blijft soms een hele opgave! Het lijkt allemaal zo simpel en vanzelfsprekend. Eerlijk toegegeven? Ik vind het prachtig, maar hemeltje, wat is het soms ook superzwaar!

Ik zal jullie wel eens in detail Nowah’s geboorteverhaal vertellen, maar even kort samengevat: ik was na de bevalling erg ziek! Met meer dan 40 graden koorts trachtte ik mijn rol als kersverse moeder zo goed mogelijk neer te zetten! Mijn kleine hummeltje hapte meteen stevig aan, alsof hij nooit iets anders had gedaan! Wat een opluchting. Want pijnlijke borsten en tepelkloven and what not kon ik er eventjes niet bijhebben. Helaas was de vreugde rond de goedlopende borstvoeding maar van korte duur!

Door de hoge koorts bleef in mijn lichaam onvoldoende vocht over om om te zetten in melk voor mijn kleine wondertje! Met andere woorden: de bron was droog… Kurkdroog! Uren trek- en knijpwerk leverden hoogstens een paar druppeltjes melk op. Ik was in paniek! Hoe moest ik mijn kind nu voeden? Ik had die borstvoeding zodanig in mijn hoofd gestoken dat ik er op dat moment niet bij stilstond dat er ook zoiets als kunstvoeding bestond 😅. Ik kon dus niet anders dan overstappen op plan B, want mijn zoontje moest toch eten?

Om de borstvoeding terug op gang te krijgen moest ik kolven, kolven en nog eens kolven! Het ene moment voelde borstvoeding geven zo mooi, puur en natuurlijk… Het andere moment voelde ik mij ineens “Berta27”. Temperatuur nemen, zoontje aanleggen aan de borst, om vervolgens mijn “uiers” in de plastic cupjes van mijn melkmachine te proppen.

Ik had mezelf op voorhand voorgenomen om zes maand borstvoeding te geven, of het toch op zijn minst te proberen! Het kwam toen nooit in me op dat een bovenstaand scenario zou kunnen plaatsvinden! In mijn doemscenario’s viel het enkel voor dat mijn baby de borst zou weigeren en dat de borstvoeding daarom niet zou lukken! Dat de borstvoeding in gedrang zou komen door mijn eigen toedoen was dan ook een erg bittere pil om te slikken. Maar gelukkig was het veranderen van melkleverancier maar tijdelijk!

Die eerste dag dat we met Nowah naar huis mochten gaan, kregen we bezoek van mijn lactatiekundige. Ik ben haar nog steeds zo dankbaar dat ze me toen de moed heeft ingepraat om de borstvoeding nog een kans te geven en even alles op alles te zetten! En jawel hoor! Nowah hapte toe! Speenverwarring ? Yeah right 😅

Nu, het ging zeker niet vanzelf, het was echt hard werk! Maar vanaf dat moment heb ik besloten om het aan te kijken. Ik zou net zolang doorgaan met borstvoeding geven tot het voor ons niet meer werkte, of totdat een van ons tweetjes het niet meer zag zitten. Nowah kwam goed aan en groeide goed, tijd dus om over te schakelen naar voeden op verzoek. Hier geen apps, geen alarmpjes en dus ook geen vaste voedingstijden. Heerlijk!

Twee weken borstvoeding werden al snel drie maanden, en drie maanden werden er al snel zes! En omdat mijn kleine meneertje flesweigeraar is, zal Nowah binnenkort al anderhalf jaar aan de borst drinken en ben ik dus een langvoeder! Wie had dat ooit gedacht? Het is inmiddels al een immens traject geweest, en ja, ik heb me al een aantal keer afgevraagd of ik er wel goed aan gedaan heb om die borstvoeding terug op te voeren. Nu geraak ik er namelijk niet meer vanaf. Mijn borst blijft voor mijn zoontje de beste manier om zijn melkje te drinken en om zijn troost te vinden. Ook als hij wat ziekjes is, is er niets zo comfortabel als bij mama aan de borst. En zelf vind ik het erg dubbel: enerzijds kan ik nog zo genieten van dat moeder-zoon momentje, maar anderzijds is het voor mij nu wel mooi geweest… Nuja, al een paar maand als ik eerlijk ben.

Maar even serieus nu, of het nu geheel uit vrije wil is of niet, ik ben een langvoeder. Volgens de world health organisation heb ik nog maar zes maand te gaan om aan hun “aan te raden” termijn van twee jaar borstvoeding te komen. Maar waarom wordt dit dan niet meer zo sociaal aanvaard als het voeden van een newborn? Terwijl er bij aanvang nog net niet gejuicht werd en er nog net geen spandoeken werden bovengehaald toen ik borstvoeding gaf, komen nu enkel nog verwonderde blikken boven. Wanneer ik Nowah nu voed in het openbaar, zie ik gelijk de blikken van de mensen rondom me veranderen. Soms voel ik hun ogen echt branden. Die blik vol ongeloof en veroordeling… Wat leven we toch in een uitdagende maatschappij!

Al had ik de borstvoeding graag al tot een minimum gebracht, of zelfs al volledig afgeschaft… Ik blijf mijn zoontje voeden! Ook in het openbaar, zo lang het voor ons goed voelt en Nowah hier behoefte aan blijft hebben. Eender wie hier aanstoot aan neemt moet maar de andere kant opkijken. Ik weiger mij te schamen voor iets die zo mooi is!

En even voor de duidelijkheid: flesvoedende mama’s out there, ook voor jullie heb ik bergen respect! Want ook jullie voeden jullie kleine baby met alle liefde die je in je hebt! En jullie willen ook het beste voor jullie kindje en jezelf! Dus laat je niets wijsmaken and feed on 🤘

Slaap kindje slaap

Met wat schaamrood op de kaken moet ik het toegeven: ik ben “haar”. Ik ben de mama die haar kind aan de borst in slaap liet vallen, de moeder die ontelbare rondjes rond de tafel liep totdat haar baby sliep, de mama die haar baby uren aan een stuk heeft gewiegd, zo lang dat zelfs een doorwinterde piraat er zeeziek van zou worden! Ik ben “haar”… De mama die de strijd meer dan eens heeft opgegeven, om dan uiteindelijk in slaap te vallen met de baby naast haar in bed. Als je op Google opzoekt “wat te doen met een baby die niet wil slapen”, dan lees je het overal: Doe absoluut NIETS van de dingen die ik deed. En toch deed ik het, stuk voor stuk, meerdere keren… Want wat voor kwaad kon het nu aanrichten? Wel, laat me je vertellen waarom ik dit allemaal beter niet had gedaan.

Ik zit nu namelijk met een peuter die van slapen een spelletje heeft gemaakt. Zie het als een soort lotterij: verliep de dag en het avondritueel zoals het zou moeten? Jackpot! Proficiat, uw baby slaapt vannacht een nachtje door, in zijn eigen bedje! Liep de dag een ietsiepietsie anders? Kreeg je kleine spruit iets meer indrukken te verwerken dan normaal? Helaas! U heeft niet gewonnen… Volgende keer meer geluk! Als straf krijg je vannacht een peuter die om de tien minuten wakker wordt of zelfs überhaupt terug wil gaan slapen.

Hij is het resultaat van mijn falende ouderschap op slaapgebied. En dat is dan ook steeds mijn mantra wanneer ik voor de zoveelste keer die avond plaatsneem op de stoel in de babykamer, met mijn zoontje op de arm, terwijl ik voor de miljoenste keer “slaap kindje slaap” zit te zingen. Terwijl hij op de arm terug in slaap valt, valt er van de excorsist-baby, die meteen uit bed wou worden getilt, niets meer te bespeuren. Een zelfvoldane glimlach krult op zijn lipjes… Yes! Het is me weer gelukt.

Het ergste is, dat ik perfect weet hoe dit gedrag ontstaan is. Alle kersverse ouders rondom me zagen er zo ontzettend moe uit, afgepeigerd door de gebroken nachten! Het angstzweet brak me uit bij die gedachte… Want nu mijn kleine kereltje nog veilig in de buik zat, kon ik nog semi doorslapen! Ik begon aan wat opzoekwerk en kwam bij “droomvoedingen” uit! Wow! Zalig! Dit ga ik ook proberen 😊.

En zalig was het ook! Ik moest amper nachtrust inleveren. Baby op de arm, ontblote borst, donsdeken niet hoger dan zijn middel, en slapen maar ! Had mijn kleine wondertje een hongertje? Dan stond mijn selfservice-station volledig voor hem geëtaleerd en kon hij zijn gangetje gaan. Ik moest enkel eens wakker worden om van kant te draaien, zalig toch? Hoezo moe? Hoezo gebroken nachten? Niet voor deze mama! Had ik toen maar geweten dat ik in een later stadium die gebroken nachten in de hand heb gewerkt.

Er komt nu eenmaal een moment waarop je de privacy in de ouderlijke slaapkamer terug wil, en je je kindje wil laten kennismaken met zijn eigen bedje! Toegegeven… Ik was zwak… En moe! En gaf het op na het zoveelste gevecht om Nowah in zijn eigen bedje te laten slapen. Ik kon het oneindige geschreeuw niet aan, en zowel mijn slaap als die van mijn zoontje leken me toen belangrijker dan het consequent zijn en volhouden van de zoveelste slaaptechniek.

Na maar liefst 12 maanden met mijn uberschattige, extra bedgenootje kwam de verlossing! We verhuisden! En mijn vriend en ikzelf hadden ons voorgenomen om er samen met de verhuis gelijk korte metten mee te maken. Ons zoontje moest en zou in zijn eigen kamer leren slapen! Standvastiger dan ooit te voren introduceerden we het nieuwe avondritueel: eten, nog wat knuffelen en spelen, badje, pyjama aan, een flesje tijdens tiktak, dan naar boven en nog een verhaaltje voorlezen met de rest van zijn flesje, liedje zingen en hop! In bed! En het leek meteen te werken!

Als een volleerde ninja probeerde ik mijn weg uit te kamer te banen. Alles om mijn kleine hummeltje niet wakker te maken! Ik wist mijzelf geruisloos langs de krakende vloerdelen te manoeuvreren. En dat ging een tijdje goed, een paar maand zelf. Maar van de ene op de andere dag veranderde dit weer 😕. Bij het minste briesje, kraakje of zelf de minste ademhaling, schrok hij al wakker.

Ik heb inmiddels iedere mogelijk slaaptechniek doorgenomen: artikels over de invloed van de bevalling, verlatingsangst, de deur dicht doen, de deur net op een kier open laten, nachtlampje aan, nachtlampje uit, zorgen voor een extra volle maag, iets vroeger naar bed, iets later naar bed, tot zelfs het gehuil (lees gekrijs!) negeren tot het vanzelf wel overgaat… Het zijn een voor een goedbedoelde adviezen, maar geen enkele lijkt bij onze baby te werken. Ons zoontje raakt zo overstuur dat hij soms zelf zou vergeten adem te halen. Ik vind het echt vreselijk als hij zo tekeer gaat, en wil ook geen monster creëren. Na terug volle avonden naast het bedje van Nowah te hebben gezeten, na ontelbare verhaaltjes en nachtelijke wandelingen in zijn kamertje, was ik er wel klaar mee… mijn moederhart brak … En het liedje begon weer van voorafaan.

Het zal deze ruggegraatloze mama ooit wel lukken hoor! Ik zal ooit echt wel de juiste routine vinden en de kracht om door te zetten. Voorlopig hou ik mij recht aan de gedachte dat er echt geen enkele 18jarige kerel nog bij zijn mama en papa in bed slaapt… Dus dat er ooit echt wel een einde aan komt! Tot dan moet ik het nog maar even stellen met een kleiner plaatsje in mijn bed en de ganse nacht geworstel met de extra ledematen die soms woest rond zich kunnen slaan. Maar 1 ding is zeker: ooit slaapt Nowah helemaal alleen, en man… Wat zal mijn bed plots heerlijk ruim zijn 😍

Eerste nachtje zonder baby…. Deel 2

Wat is het toch stil zonder baby! Plots besef ik vanwaar de term “oorverdovende stilte” komt. Heerlijk! Even onder wat vrienden, een glaasje rosé. “Pingping”, een berichtje! Het gevoel dat er iets aan de hand is bekruipt me… “alles gaat goed, flink gespeeld en flink gegeten, nu Nowah klaarmaken voor zijn bedje”. Oef, ik moet me geen zorgen maken. Het komt allemaal wel goed.

Hij zou nu in bed moeten liggen, maar waarom krijg ik dan geen berichtje? Hij wil zeker niet slapen he? Ik kijk om de 5 minuten op mijn gsm… Minuten die wel uren lijken te duren. Nog steeds geen bericht. Maar geen nieuws is goed nieuws toch? “Laat het los, Fay, alles is OK, anders had je het wel gehoord” , denk ik bij mezelf. Wat zou hij nu aan het doen zijn?

“Pingping”… Daar is dan het verlossende berichtje! “Eventjes gehuild, maar hij ligt mooi te slapen”, en een foto van mijn flinke kerel in zijn reisbedje. Enerzijds een gevoel van opluchting, anderzijds dat knagende schuldgevoel… “zou hij het ons kwalijk nemen dat hij niet gewoon thuis in zijn eigen, vertrouwde bedje kan slapen”?

Mijn vriend stelt me gerust, “alles is OK schat, hij ligt mooi te slapen! Tijd om even te genieten nu”. Nog een roséetje dan maar! Even bijkletsen met de vrienden, wat heb ik dit gemist.

“Zou hij nog steeds slapen”? Ik kan het niet laten en stuur een appje naar mijn mama, wel met een smiley erachter natuurlijk, want wij maken ons geen zorgen en zijn helemaal zen! Een foto terug, hij ligt nog steeds exact hetzelfde… Blijkbaar… Hij is OK! Natuurlijk is hij OK! Nog 1 roséetje dan?

10u30! Wat? 10u30 en nu pas wakker? Wakker zonder het gehuil van mijn baby. Zonder het geluid van de babyfoon! Het lijkt wel een eeuwigheid geleden dat ik nog zo lang heb kunnen uitslapen. Snel neem ik er mijn gsm bij, een berichtje ! “Nowah heeft flink geslapen en flink ontbeten, we gaan nu een wandelingetje maken naar de markt. Tot straks” gevolgd door wederom een foto van ons zoontje. Ons blije zoontje! Alles is OK! Die eerste nacht logeren is vlekkeloos verlopen. Zie je wel dat ik me geen zorgen moest maken? Zorgen maken… Ik???

Eerste nachtje zonder baby…. Deel 1

Een verse romper, nee, doe er maar 2! Je weet maar nooit dat hij zichzelf terug vuil maakt tijdens het eten…. Eten, das een goeie! Ik mag zeker niet vergeten om iets te eten in zijn luiertas te steken. Pampers. Hoeveel pampers steek ik bij? Zou een volle pak wel voldoende zijn? En zijn tutje… Waar is zijn tutje? Al neemt hij nooit een tut, misschien heeft hij er nu uitzonderlijk wel nood aan! Nu nog zijn knuffeltje en dan hebben we alles. Of nee, toch niet, laten we nog een boekje inpakken, en wat speelgoed! Ik neem nog snel zijn slaapzakje, dat ding waar hij nooit in wil slapen, die ja! Je weet maar nooit dat het midden in de zomer begint te vriezen toch??? Nu hebben we alles, we kunnen vertrekken…. Denk ik!

“Als hij huilt moet je hem even laten doen hé, hij valt meestal na vijf minuutjes terug in slaap”. Ik zou niet willen dat hij op 1 nachtje eraan gewend zou geraken om meteen opgepakt te worden bij het minste gekir. “Dus, eerst zijn verhaaltje in een half donkere kamer, dan zijn flesje in volkomen duisternis, even laten boeren en 3 maal slaap kindje slaap zingen voor je hem in zijn bedje legt” zo is hij het namelijk gewoon. “Oh ja, zijn melkje niet te warm en….” Juist ja, jij hebt ook kinderen grootgebracht, ik hoef me geen zorgen te maken! Maar moest je twijfelen of er is iets dan bel je maar.

“Ja, we gaan al! Nog 1 kusje”. “Flink slapen en lief zijn voor oma he?” Ik ga nu, of misschien toch nog een kusje, dag lieve schat!

Nog voor we goed en wel weg zijn is hij al flink aan het spelen, alsof het hem niet kan deren dat hij zijn eerste nachtje niet thuis zal slapen. Ik moet mijn tranen bedwingen, want blijkbaar komt een avondje zonder baby toch harder aan dan ik verwacht had. Met een brok in de keel zeg ik nog “ik weet dat hij in goeie handen is, tot morgen! Dag mam!” om dan net voor ik in de auto stap nog voor een 100000e keer te roepen: “als er iets is dan bel je maar he!”